štvrtok 4. júna 2015

Šibačku a oblievačku ignorujem!

Vedeli ste, že herec Juraj Kemka nikdy nebol typ pravého veľkonočného oblievača? Kým jeho spolužiaci chodili od dverí k dverám svojich spolužiačok, Juraj šibačku a polievanie nemal rád. Ako to vyzerá v rodine Kemkovcov na Veľkú noc? Pôjde Juraj šibať so svojím malým synčekom Šimonkom alebo má o sviatkoch jari inú predstavu?
Ako trávite vo vašej rodine veľkonočné sviatky?
- Veľkonočné sviatky sú pre mňa, podobne ako vianočné, mimoriadne príjemný čas, ktorý strávim s mojimi milovanými ľuďmi. Teším sa ako malý chlapec, že budem mať zopár voľných dní, ktoré venujem len a len rodine. A keď sme ešte nemali Šimona, veľmi radi sme vždy „ufujazdili“ aj niekam preč.
Dodržiavate veľkonočné zvyky?
- Nie som typ šibača. Dokonca tieto oblievačky a šibačky veľmi rád ignorujem. Od detstva ma to nebavilo. Jediná veľkonočná tradícia u nás sú pečené piškótové barančeky a zajačiky, ktoré moja žena vo veľkom vypeká a rozdáva po celej rodine. Keď našu kuchyňu zaplavia zajace a barany, je mi jasné, že ide Veľká noc. Jedného takéhoto sladkého zvera si vždy uchránime a na Veľkonočnú nedeľu si ho po obede rituálne rozkrájame. A aj keď sme cestovali niekam do zahraničia, vždy sme si ho, samozrejme, pribrali so sebou.
Chodíte šibať?
- Nie, dokonca som nikdy nevyšibal a nevyoblieval ani moju vlastnú mamu, čo hodnotí veľmi vysoko! A kúpačov a šibačov zásadne domov nepúšťame! Ešte by nám to tam pooblievali, alebo niečo rozbili, alebo by veľa zjedli a vypili! A toto my potrebujeme?!
Takže lepšie je ísť niekam mimo domu?
- Najčastejšie sme Veľkú noc trávili v Ríme, kde je už naozajstná jar. Odhodili sme bundy a čižmy a len tak naľahko vysedávali v kaviarňach a labzovali po trhoviskách, kde sme si vychutnávali domáce špecialitky. A keďže Rím je v tomto období plný pútnikov, tak je to pre nás aj duchovný zážitok. Na Veľkonočnú nedeľu sme sa tak ako tisícky iných turistov vybrali vždy do Vatikánu a na námestí oslávili Veľkú noc a prichádzajúcu jar tak trochu inak.
Chodievate na hory alebo za teplom?
- Teplo milujeme, ale už sme sa párkrát vybrali užiť si posledný sneh a dobre si vyvetrať hlavu na lyžovačke. Jarná lyžovačka je mimoriadne príjemná záležitosť, už sa teším, keď naučíme Šimona lyžovať a budeme brázdiť kopce v trojici!
Ako teda budete tráviť tohtoročnú šibačku?
- No ešte toto vám budem hovoriť! Čo keď sa potom k nám naozaj nahrnie horda šibačov, vypijú nám celý bar a pojedia všetky dobroty! Nie, o tohtoročných plánoch budem zaryte mlčať!
Varíte alebo pečiete nejakú osvedčenú dobrotu, bez ktorej si neviete predstaviť sviatky jari?
- Keďže sme väčšinou boli mimo domu, tak sme jedli dobroty tam, kde sme práve boli. Talianska kuchyňa je aj na Veľkú noc fantastická a rakúske lyžiarske špecialitky tiež nie sú na zahodenie. Nevieme ešte, čo budeme jesť tento rok, ale ak budeme kdekoľvek mimo domu, tak ako som už spomínal, určite s nami pocestuje pečený baranček alebo veľkonočný zajko. No a, samozrejme, náš Šimon, ktorý by podľa mňa bol najradšej, keby sme praktikovali najmä jeden veľkonočný zvyk - čvachtanie sa v kýbľoch s vodou. To je jeho terajšie hobby!
zdroj:pluska.sk