sobota 25. októbra 2014

Šok! Juraj Kemka na vozíčku!

Známeho herca Juraja Kemku sme pristihli na invalidnom vozíku! A okrem toho pracoval ako časník! Ako je to možné? Juraja Kemku totiž nadchla myšlienka kaviarne pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutí a to natoľko, že si rolu čašníka na vozíku vyskúšal na vlastnej koži. Prítomných okrem voňavej kávy potešil aj svojím milým úsmevom a ostrieľanému čašníkovi Vladovi doprial chvíľu oddychu. 
 
Pred dvomi týždňami kaviareň Luxor v Bratislave oslávila svoje prvé narodeniny spolu s hereckou dvojicou Petrou Polnišovou a Jurajom Kemkom. Café Luxor je jedna z mála kaviarní na Slovensku, v ktorej pracujú ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. Zákazníci tu okrem pokoja a pohody nájdu priateľskú atmosféru pre ľudí bez rozdielu - s hendikepom, alebo bez neho. Kaviareň pripravila podmienky pre prácu trom ľuďom s telesným znevýhodnením. Využila ich potenciál a vytvorila pracovné miesta pre čašníka, ekonómku a marketingového pracovníka. Inkluzívny koncept kaviarne ukazuje verejnosti, že človek s postihnutím dokáže vykonávať plnohodnotnú prácu.

 „Všade okolo vidíme množstvo bariér, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú ľudí s postihnutím v pohybe. Prioritným cieľom kaviarne je preto vytvoriť plne bezbariérové miesto,  aby sa aj vozičkári mohli slobodne rozhodnúť, kde chcú tráviť svoj voľný čas, alebo predviesť svoje pracovné schopnosti,hovorí majiteľ kaviarne Juraj Valčák.

Svoje pracovné schopnosti a šikovnosť predviedol aj marketingový pracovník Adam, ktorý vytvoril grafický návrh pre nový nápojový lístok. Ten po prvý krát uzrel svetlo sveta práve dnes a zákazníci si tak mali možnosť vybrať z množstva osviežujúcich letných noviniek.

Café Luxor je výnimočné miesto, ktorého hlavnou filozofiou je otvorenosť pre všetkých. Preto tu okrem bezplatného wi-fi pripojenia nájdete nápojový lístok v Braillovom písme, kávičku si môžete osladiť stéviou a pochutiť si môžete na bezlepkovom koláči. Svoj útulný priestor kaviareň pravidelne ponúka šikovným umelcom, ktorým dáva možnosť vystavovať ich zaujímavé diela. Do konca júna máte možnosť v kaviarni obdivovať výstavu fotografií, ktoré zachytávajú podujatia, akcie, aktivity a chod Café Luxor počas prvého roka fungovania. Výstava sa realizovala pri príležitosti prvých narodenín kaviarne aj vďaka šikovným fotografom, ktorí všetky akcie fotografovali bez nároku na honorár - nepočujúcich bratov Adama a Mateja Kováčovcov a tiež Pavla Kulkovského. Počas leta môžete obdivovať abstraktné umenie nadanej maliarky.
Okrem kvalitných produktov a služieb, je Café Luxor viac než len kaviareň aj vďaka podpore ľudí s postihnutím nielen pri práci v kaviarni. Môžete si tu totiž zakúpiť krásne ručne robené výrobky od šikovných tvorcov s telesným postihnutím. Pohľadnice na rôzne príležitosti, keramiku, šperky, papierové kvety a iné darčeky tak nájdete pod jednou strechou spolu s dobrou myšlienkou.

Juraj Kemka hýril už od začiatku dobrou náladou a vďaka nemu vládla v kaviarni príjemná atmosféra. Vyskúšal si, aké to je obsluhovať na vozíku, a pripravil kávu čašníkovi Vladovi, ktorý je známy svojimi manévrami medzi stolmi. Samotné obsluhovanie zákazníkov išlo tomuto mladému hercovi vynikajúco, a návštevníci, ktorí plní očakávania do kaviarne zavítali, boli nadšení z jeho pracovného výkonu a nasadenia
zdroj:prerodicov.sk